Studien har fölt den socioekonomiska utvecklingen i totalt 46 stadsområden i både Eskilstuna och Västerås mellan åren 2002 och 2012. Detta har man gjort genom ett klassperspektiv, med tre definierade klasser: medelklassen, arbetarklassen och underklassen. Vad dom fann var att medelklassens boendeutbredning har fördubblats under perioden, medan underklassens boendeutbredning har halverats.
– Så när medelklassen brer ut sig så klämmer de åt underklassen. Det blir en större efterfråga på billiga hyreslägenheter, samtidigt som det blir färre områden som kan erbjuda det, säger Terence Fell, lektor i statsvetenskap och en av artikelförfattarna.
Detta leder i sin tur till att utanförskapet ökar i dessa områden, både var gäller arbetsmarknaden och utbildningssystemet
”Orättvis utveckling”
Terence Fell menar att det som sker är en orättvis utveckling. För även om det går bättre för medelklassområdena och städerna i allmänhet, så betyder inte det per automatik att de sämre ställda områdena följer samma utveckling.
– I Eskilstuna har vi hittat tre stadsområden som till och med har en negativ utveckling, där polariseringen ökar för varje år. Det var Skiftinge, Lagersberg och Fröslunda, säger han, och menar att utvecklingen nu går mot ett tvåklass-samhälle.
Lösningen: Bygg mer
Vad Terence Fell menar behövs är fler billiga hyresrätter.
– Vad som står klart är att det byggs för den resursstarka medelklassen, medan de resurssvaga kläms åt i de återstående områdena som fortfarande kan erbjuda billiga boenden, säger han – och ger samtidigt en känga åt de privata byggherrarna.
– Det är oftast kommunen som erbjuder boenden i den typen av områden, så de tar sitt ansvar. Men de kan inte förmå byggindustrin att bygga billiga hyresrätter. Så för den privata industrin gäller det att ta sitt sociala ansvar, säger Terence Fell.