Professorn Susanna Toivanen förespråkar utomhusarbete. Foto: SVT

Professorn: Utejobb en stund varje dag minskar risken för ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Dagsljus är viktigt för hälsan, men under vinterhalvåret kan det vara svårt att få tillräckligt. Det finns däremot sätt att öka dagsintaget, även om du arbetar på kontor.

– Det gör man enkelt genom att kontorsarbeta utomhus en stund varje dag. Helst mitt på dagen då dagsljuset är som starkast, säger Susanna Toivanen, professor i sociologi vid Mälardalens högskola, i ett pressmeddelande.

Att få tillräckligt med dagsljus leder bland annat till att vi sover bättre, vilket på många sätt främjar hälsan. Och det naturliga dagsljuset går inte att ersätta med det elektriska.

Enligt Susanna Toivanan är kontorsarbete utomhus nyttigt under årets alla månader. Men det är framförallt  under vinterhalvåret som man kan se stora vinningar då det av naturliga skäl finns färre timmar att fånga ljuset på.

– Att exempelvis ha gå-möten eller ta telefonsamtal utomhus är ett bra sätt för kontorsarbetaren att komma ut under dagen och minska risken för ohälsa, säger Susanna Toivanen. 

Vinterhalvåret innebär dock inte bara kortare dagar utan även att det blir kallare. Att arbeta utomhus under längre perioder kan därför vara svårt. 

– Givetvis får arbetsuppgifterna anpassas efter väder och vind, men det räcker med en regelbunden utevistelse på så lite som 30 minuter om dagen för att få goda hälsoeffekter, säger Susanna Toivanen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer