Dans, musik och sång är vad Kolhusteatern tänker bjuda på i sin jubilerande föreställning Aida. Foto: SVT

Elton John-musikal sätter färg på det gamla kolhuset

Publicerad

Den jubilerande Kolhusteatern i Hälleforsnäs slår på stort i sommarens föreställning. 20 år av teater firas med en kärleksmusikal fylld av Elton John-musik.

Precis som vanligt utspelar sig föreställningen i kolhuset från 1800-talet, som ligger i den lilla bruksorten utanför Flen – Hälleforsnäs.

”En väldigt mäktig lokal”

Jubileumsåret till ära har föreningen valt att utnyttja hela det 4.000 kvadratmeter stora kolhuset.

– Det är en gammal och smutsig miljö och Aida lämpar sig att spelas just här. Jag tror att alla som har varit i kolhuset förstår vad jag menar för det är en väldigt mäktig lokal, säger Jesper Bengtsson.

Klassisk kärlekshistoria

Sommarens föreställning heter Aida och är en dans- och sångfylld musikal. Aida är en tidlös kärlekshistoria som handlar om hur människor slits mellan plikten och kärleken.

– Det är en klassisk kärlekshistoria som utspelar sig i det antika Egypten. En slags Romeo och Julia-historia, säger regissören Jesper Bengtsson.

Är det ett lika tragiskt slut?

– Det är en spoiler så det berättar vi inte.

Världskänd musik och text

Skådespelarna och regissören lyfter musiken och sången som det främsta i årets uppsättning. Elton John står för noterna och texterna är skrivna av ingen mindre än Tim Rice, den brittiske textföfattaren som skrivit för musikaler som Jesus Christ Superstar och Evita.

– Man brukar prata om jukebox-musikaler där man plockar in gamla låtar och den här musikalen är inte en sådan. Alla låtar är specialskrivna och då har man också vävt samman musiken och handlingen på ett annat sätt än vad man kanske kan göra om man bara plockar in låtar, säger Jesper Bengtsson.

Föreningen bildades 1996.

Föreställningarna spelas upp i ett kolhus som byggdes i början av 1800-talet som en förvaringsplats för träkol som gick åt i järngjuteriet.

Kolhuset var en av få byggnader på bruksområdet som inte brann ned vid den stora branden 1934.

Sedan starten för 20 år sedan har Kolhusteatern anordnat en teaterföreställning varje sommar.

Källa: Kolhusteatern

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolhusteatern i Hälleforsnäs

Mer i ämnet