Foto: TT

Kommunalråd om tiggeriförbud: Borde ha införts för länge sen

Uppdaterad
Publicerad

Både Katrineholms och Eskilstunas kommunalråd ser positivt på det nationella tiggeriförbud som Moderaterna föreslog idag.
– Så fort det blir möjligt kommer Katrineholms kommun att införa tiggeriförbud, säger Göran Dahlström, S, kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Moderaterna vill införa ett nationellt förbud mot tiggeri i Sverige. Det uppgav partiets rättspolitiske talesperson Tomas Tobé på tisdagen.

Följer processen i Vellinge

Göran Dahlström.

Och förslaget är välkommet, det menar Göran Dahlström.

– Vi följer processen i Vellinge och kommer när det blir möjligt att ändra i ordningsstadgan så tiggeri förbjuds. Vi kommer inom kort att ge kommunledningsforvaltningen i  uppdrag att förbereda förändringen i vår lokala ordningsstadga, säger han.

I Katrineholm styr Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna och enligt Dahlström är partierna i kommunen helt överens i frågan.

Jimmy Jansson.

Flera frågor om eventuellt förbud

Även kommunalrådet i Eskilstuna Jimmy Jansson, S, står bakom ett nationellt tiggeriförbud, även om han ser konsekvenser med det.

– Viktigast är väl att ett förbud följs upp med besked om hur förbudet ska efterlevas. Vilka åtgärder ska vara? Ska polisen jaga tiggarna och vilka straff ska gälla? Och hur undvika att tiggeriet inte byts till brottslighet istället? Det måste den som vill ha förbud svara på. Och jag tror att det tillslut blir nödvändigt med ett förbud då länderna inte tar sitt ansvar.

Det föreslagna tiggerförbudet ingår i ett nytt program för kriminalpolitiken som ska behandlas på Moderaternas stämma i Örebro 12–15 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet