Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd i Strängnäs uttalar sig om branden på det tänkta asylboendet. Foto: SVT/Pontus Stenberg

Kommunalrådet: ”Det är förskräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är oerhört tragiskt att något sådant här ska hända. Jag tycker att det är förskräckligt.
Det säger Monica Lindell Rylén, kommunalråd i Strängnäs kommun och bosatt i Åker.

Monica Lindell Rylén berättar att hon gick förbi brandplatsen på fredagsmorgonen. Det var knappt något folk ute, men en del bilar passerade och saktade ner för att titta.

Den tidigare förskolan Axet har inte haft förskoleverksamhet på länge, men i samband med att Åkersskolan har renoverats har skolans fritidsverksamhet använt lokalerna.

HVB-hem för ensamkommande

– I höstas tror jag att det blev helt tomt. Och därefter har planen varit att det ska bli HVB-hem, säger Monica Lindell Rylén.

Man har sökt bygglov för att se om lokalerna kan användas som boende .

– Vi hade tänkt gå vidare från bygglov till att kolla kostnaderna för renovering. Där stod vi nu, och jag förstår att många undrade. Men tanken var alltså ett HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn.

”Vi ska ge trygghet”

Om branden visar sig vara anlagd – vad ska samhället göra för att för att förhindra sådana här brott?

– Det är en svår fråga, men det handlar nog mycket om att sprida kunskap om vad ett HVB-hem är och vilka de ensamkommande är. Man klumpar gärna ihop alla om något händer någonstans.

– Vi ska ge trygghet till unga och ge dem ett fortsatt bra liv. Att istället ge en hotbild är oerhört synd, säger Monica Lindell Rylén.

Hon menar att det behövs en större förståelse för var flyktingbarnen har gått igenom.

– Man behöver lära känna dem för att få en inblick i deras liv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brand på Axet i Åkers styckebruk

Mer i ämnet