Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kika på klippet ovan för att höra varför Johan Rocklind (S) tycker det är viktigt att kommunerna kan säga nej till vindkraftsprojekt. Foto: SVT/TT

Kommunalrådet vill ha kvar veto mot vindkraft: ”Viktigt att kunna säga nej”

Publicerad

Regeringen utreder nu frågan om att ta bort kommunernas vetorätt för vindkraftsprojekt. Frågan ska snabbutredas men Johan Rocklind (S), kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, vill ha kvar vetorätten.

– Jag tycker det är viktigt att en kommun ska kunna säga nej.

Efter det att många vindkraftsprojekt stoppats på grund av kommunernas vetorätt vill regeringen nu se över kommunernas möjlighet att kunna säga nej när som helst i processen.

– I vårt fall har det varit viktigt att kunna säga nej när man fått göra sina bedömningar så jag tycker att möjligheten att kunna stoppa den typen av byggnationer är relevant för en kommun, säger Rocklind (S).

Vetot stoppar projekt

Enligt en kartläggning som konsultföretaget Westander Klimat och Energi gjort så har det kommunala vetot sedan 2014 stoppat minst 1 277 vindkraftverk under pågående tillståndsprocess runt om i landet.

– Jag förstår att man tittar på den här frågan eftersom att många företag lagt ner tid, pengar och energi och sedan inte vetat hur det ska bli i slutändan. Men det är viktigt för kommunerna att kunna säga nej, säger Johan Rocklind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer