Se i videon hur skarvarna tagit över en hel ö i Trosa. Nu vill kommunen få bort dem. Foto: SVT

Trosa kommun ansöker om skyddsjakt på skarv – igen

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla ön Snöholmen alldeles i närheten av Trosa småbåtshamn är sedan några år tillbaka belägrad av skarvar. Kommunen vill få ner antalet fåglar och har i flera år förgäves ansökt om skyddsjakt. Nu gör man ett nytt försök.

Frågan om skarvarna i Trosa har varit het i flera år. Trots flera avslag på ansökningar om skyddsjakt på fågeln som ger sig inte kommunen och är nu på väg att lämna in ännu en ansökan till länsstyrelsen i Södermanland. Den här gången har man ändrat fokus i ansökan.

– Som vi ser det har vi byggt ett starkare case nu och pekar istället på vilka ekonomiska effekter det här får, säger Ulf Hagstedt, teknisk chef på Trosa kommun.

Vill få kontroll

Kommunledningen upplever att många Trosabor är engagerade och upprörda över att det inte görs något åt fåglarna på Snöholmen.

– Det här är ju något som stör oss på kommunen också, säger Ulf Hagstedt.

Men tycker ni att skarven ska försvinna helt härifrån?

Så är det ju inte, utan det här har ju blivit en del av faunan. Vi vill få kontroll över situationen och begränsa volymen, säger Ulf Hagstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.