Johan Varenius, landsbygdsdirektör länsstyrelsen Sörmland. Foto: Aymen Mussa

Länsstyrelsen: ”Har inte kommit lika långt”

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Stockholms län vill gå fram med en ny förvaltningsplan av skarven där antalet bon ska halveras under en tioårsperiod. Men i Sörmland finns inga sådana planer – ännu.

Frågan om skarvens vara eller icke vara längs Sveriges östkust är en fråga som debatterats i många år. I Sörmland finns skarven dels längs kusten men också i Mälaren och Hjälmaren. Därför är det ett omfattande arbete att skapa sig en bild av hur utbredd skarven verkligen är.

– Vi har inte kommit lika långt i vårt arbete kring detta som Stockholm har gjort. Till att börja med så har vi inte någon färsk inventering av skarven i Sörmland, säger Johan Varenius, landsbygdsdirektör vid länsstyrelsen i Södermanland.

Dubblering av bon sedan 2003

Att länsstyrelsen i Stockholm vill halvera antalet skarvbon bygger på att man har siffror som visar att antalet bon i Stockholms skärgård har fördubblats sedan 2003. Några motsvarande siffror finns inte i Sörmland och därför går det inte att gå fram med en liknande plan på den här sidan länsgränsen.

– Men vi följer noga utvecklingen, säger Johan Varenius,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.