Det var på gångvägen utmed Östra Rundgatan som Jennifer Mikkelsen attackerades men parkavdelningen har inte sett någon ökning av råttor på platsen. Foto: Sofia Hårdänge

Kommunen efter råttattacken: Överraskande och väldigt olustigt

Publicerad

14-åringen Jennifer Mikkelsen blev biten av en råtta när hon promenerade utmed Östra Rundgatan i Nyköping i tisdags. Nu har personal från kommunens parkavdelning varit på platsen för attacken men inte noterat någon vidare råttaktivitet i området.

– Vi har problem med råttor på vissa ställen men det här är inte ett av dem, därför är det extra överraskande, säger Helena Göransson, driftchef på parkavdelningen.

I likhet med många svenska städer har Nyköping sett en ökning av råttpopulationen de senaste åren. Ett effektivt råttgift som förbjudits i kombination med milda vintrar tros vara orsaken.

Men det är framförallt vid ån och i centrum som problemen ökat.

Personal på plats

Helena Göransson fick kännedom om råttattacken under gårdagen och skickade ut personal för att se om det fanns anledning att tro att det är många råttor i området.

– Men vi har inte sett något som tyder på det. Inga råttbon eller någon annan aktivitet, säger hon.

– Just det här att hon blev biten är ju väldigt olustigt.

Hon är inte den enda som är överraskad.

– Det är extremt ovanligt och något jag knappt har hört talas om, säger Joakim Olsson på Anticimex.

”Beter sig inte så här”

Han delar bilden av att antalet råttor i samhället ökar men menar att det inte går att koppla till råttattacken i Nyköping.

– Det här går stick i stäv med hur en råtta beter sig i vanliga fall. Om en råtta känner sig trängd i ett litet utrymme kan den möjligen bete sig så här men inte på andra ställen.

Klipp: Se Jennifer Mikkelsen berätta om råttattacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.