Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tusentals ägg dumpades vid vägkanten. Här syns resterna vid en grusväg i närheten av riksväg 53 i höjd med Slytan. Foto: Robin Persson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Äggen dumpades efter kommunens försäljningsförbud

Uppdaterad
Publicerad

Redan i augusti upptäckte kontrollanter från Eskilstuna kommuns miljökontor att flera butiker sålde ägg som importerats från Spanien, precis som de ägg som nyligen dumpats vid Ärla och Slytan. Butikerna saknade information om äggen hade salmonellatestats.

I slutet av förra veckan slog privatpersoner larm om att tusentals spanska ägg dumpats i skogen utanför Eskilstuna på minst två ställen, vilket Eskilstuna-Kuriren var först att rapportera om.

Äggdumpningen har anmälts till både polisen och kommunens miljökontor. Maria Hansson, enhetschef inom livsmedel- och alkoholenheten, berättar att det inte är första gången som hon stöter på spanska ägg.

– Den 27 augusti var vi ute på ordinarie kontroll i olika butiker. På flera platser hittades ägg från Spanien som saknade intyg om att de testats för salmonella, säger hon.

Utfärdade försäljningsförbud

Sex butiker fick förbud att sälja äggen och miljökontoret har gjort uppföljande kontroller för att försäkra sig om att förbudet efterföljs. Kunder kan ha hunnit köpa de papperslösa äggen innan de förbjöds, men det finns inga uppgifter om att någon ska ha blivit sjuk av dem.

– Butikerna har uppgett att de blivit kontaktade av en person som kört runt och sålt ägg från en bil som tillhör en grossistfirma, säger Maria Hansson.

Spåren leder till en annan kommun

Grossistfirman tros höra hemma i en annan kommun, och en miljöinspektör har därför informerat miljökontoret i den kommunen om att det kan finnas okontrollerade ägg där.

Helt säkert är det inte att äggen i skogen kommer från samma grossist. Men Maria Hansson ska ändå kontakta länsstyrelsen för att informera om att det finns risk att vilda djur ätit av de dumpade äggen, och att det kan vara så att de inte är testade för salmonella. Samtidigt vill hon vara tydlig med att det inte alls behöver vara något fel på äggen.

– Det är inte säkert att det finns salmonella i dem, även om de inte är testade, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer