Region Sörmland ska ta fram en ny handlingsplan efter att en man insjuknat i legionella på Nyköpings lasarett förra året. Foto: SVT/TT Janice Haney Carr

Efter legionellalarmet – Nyköpings kommun ger regionen bakläxa

Publicerad

Nyköpings kommun ger Region Sörmland bakläxa på arbetet med att förhindra att legionella sprids på Nyköpings lasarett. Den handlingsplan som tagits fram efter att en man drabbades av sjukdomen på lasarettet förra året är inte tillräcklig enligt kommunen.

Legionella är en bakterie som finns naturligt i vatten. När vatten blir stillastående och får en lägre temperatur växer bakterierna till sig, och det finns då risk att människor kan insjukna när de exempelvis andas in små droppar förorenat vatten som kan förekomma i duschar. 

– Legionella är en jättesvår fråga att jobba med för den är så pass komplex. Dessutom har Region Sörmland en ganska stor organisation så jag förstår att det tar tid att få fram ett bra resultat, säger Per Berggren, miljöchef vid Nyköpings kommun.

Behöver jobba förebyggande 

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden vid Nyköpings kommun, som granskade regionens handlingsplan med anledning av legionellaförekomst vid Nyköpings lasarett, bedömer bland annat att åtgärdsplanen behöver utvecklas, förtydligas och tidsättas. Nämnden anser även att rutinerna är otydliga. 

– Det handlar mycket om att de ska se till att jobba långsiktigt och förebyggande så att det inte kommer mer legionella, och följa upp åtgärderna så att de fungerar, säger Berggren.

Ny handlingsplan på gång

Den nya handlingsplanen ska vara klar senast den 16 oktober.

– Kommunen granskar oss regelbundet och det är något vi i grunden tycker är jättebra. Vi håller med dem om att det finns saker vi behöver göra annorlunda och bättre, så vi är positiva till granskningen och att vi har en bra dialog med kommunen om just vårt legionellaarbete, säger Helena Söderquist, verksamhetsområdeschef vid regionservice inom Region Sörmland.

Är det något specifikt som ni tycker att ni borde gjort bättre? 

– Ja, det är det. Det handlar mycket om att förstärka det förebyggande arbetet. Hur vi kan jobba ännu bättre med att ha koll på de stora riskerna är den ena delen, och den andra delen är samarbetet mellan en rad olika funktioner inom Region Sörmland.

Nämnden vill även att en provtagningsplan tas fram för att riskerna i vattenledningssystemet ska kunna kontrolleras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.