Sandra Blomkvist brukar promenera med sin hund på de gator där det finns både glas- och porslinskross. Foto: SVT

Gator sandades med glaskross och porslin

Uppdaterad
Publicerad

Glaskross och bitar av porslin har spridits ut på gatorna i ett kvarter i Strängnäs. Glaset kom med den sand som användes vid halkbekämpning i kvarteret.

– Vi fick larm från flera av de boende på Tallåsvägen som hörde av sig och var oroliga över att det ligger glas- och keramikartiklar på gatorna, säger Marie Ollman, enhetschef på Strängnäs kommuns gatuavdelning.

Vädret försvårar uppstädningen

Det är ännu ingen som vet hur glaskrosset har hamnat i sanden. Det är främst på Tallåsvägen samt Dalsängsgatan i Strängnäs som det ligger porslin och glaskross efter att kommunen sandade tidigare i veckan. Kommunen arbetar nu med att få bort glaskrosset, men det har varit problem på grund av det kalla vädret.

– Det har varit fruset och lite snö har kommit så materialet som låg där har frusit fast. Vi har försökt tina upp gatan och haft maskiner som sopat ihop och skopat upp en del av det.

Forfarande glasskross på vägarna

Under torsdagen fanns det dock fortfarande porslin och glas på gatorna i kvarteret. Marie Ollman uppger att hon inte har fått någon information om att någon person eller djur ska ha skadats i samband med glaskrosset.

Kommunen kommer att kontakta grusföretaget för att se om det har varit några problem i deras sandtag. För att få bort resten av glaskrosset måste man vänta på mildare väder.

– Det är ganska mycket snö där som är svårt för oss få bort. Eftersom materialet har frusit fast måste vi vänta på bättre väder och försöka tina upp gatorna igen. Vi kommer att stänga av all trafik samt parkerade bilar där, annars kommer vi inte åt överallt.

Avstängningen kommer att pågå under några timmar, men exakt vilket datum är inte sagt ännu.

– Det är vädret som styr, säger Marie Ollman.

Hör Sandra blomkvist, boende i området, om problemet med glaskrosset i videoklippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.