Eskilstuna kommun skärper säkerheten

Uppdaterad
Publicerad

– Vi höjer säkerhetsnivån för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete med att hjälpa människor som är i nöd.

Det säger Tryggve Lundh, ansvarig för flyktingmottagande i Eskilstuna.

Sågarsvedets barnkoloni är en av de lokaler som anmälts till Migrationsverket som möjligt evakueringsboende, i samband med att det gjordes en kartläggning av möjliga platser för asylsökande i kommunerna. Det har däremot inte varit aktuellt att ta emot asylsökande till gården inom närtid, berättar Tryggve Lundh.

Försvårar arbetet

– Vi vet inget om brandorsaken men ser allvarligt på det inträffade. Det har just nu ingen inverkan på kommunens möjlighet att ta emot asylsökande men vi har blivit av med en lokal, vilket drabbar sommargårdsverksamheten för barn och ungdomar och försvårar vårt arbete med flyktingmottagande, säger Tryggve Lundh.

Skärper säkerheten

Som en följd av det inträffade skärper kommunen säkerheten. Det görs bland annat genom samarbete med polis, Migrationsverket och utökad egen bevakning av anläggningar och verksamheter.

– Vi höjer säkerhetsnivån för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete med att hjälpa människor som är i nöd. Vi skärper bevakningen med polisen och Migrationsverket, men vi berättar inte exakt på vilket sätt, säger Tryggve Lundh.

Inte aktuellt med evakueringsboenden

Eskilstuna kommun har av Migrationsverket klassats i prioritetsgrupp två, vilket innebär att det just nu inte är aktuellt att öppna evakueringsboenden. Migrationsverket vänder sig i första hand till de kommuner som ligger i närheten av där flyktingarna anländer till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.