Kommunpolitiker: ”De kan inte exportera sina fattiga till Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Civilministern Ardalan Shekarabis utspel om att han kan tänka sig ett tiggeriförbud i Sverige hyllas av Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Det var sent på torsdagskvällen som civil- och kommunministern Ardalan Shekarabi i en intervju med Dagens Nyheter öppnade för att Sverige ska införa ett totalt tiggeriförbud.

”Är för förslaget”

Något som kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm, Göran Dahlström (S), hyllar.

– Jag tycker det är bra att vi ser över det här, det kan inte vara riktigt att Rumänien och Bulgarien exporterar sina fattiga till Sverige. Så ja, jag är för det här förslaget, säger Dahlström till SVT Nyheter Sörmland.

Läs också: ”De gör det för att överleva”.

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), är lite mer försiktig.

– Jag utgår från att regeringen har goda skäl till det här, men det får inte bli en kommunfråga. Man måste göra det nationellt och med alla kommuner på en gång i så fall, säger Jansson till SVT Nyheter Sörmland.

Efterlyser en plan

Han tillägger:

– Sen gäller det att ha en idé om hur man hanterar fattiga människor och jag förstår att regeringen måste agera. Men man måste också ha en plan för hur man hjälper fattiga människor exempelvis få hjälp i sina hemländer, säger Jimmy Jansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige möts: Tiggeriförbud

Mer i ämnet