Sofia Axelsson, verksamhetssamordnare Kompetensgallerian i Eskilstuna Foto: Per Karlsson/SVT

Kompetensgallerian i Eskilstuna förverkligar drömmar

Uppdaterad
Publicerad

I morgon slås portarna upp på Kompetensgallerian i Eskilstuna, där man samlat komvux, arbetsförmedling och yrkeshögskola så att det ska bli lättare för de som vill gå vidare i livet.

Tanken är att man nu snabbare och enklare ska fånga upp personer som är på väg i en ny riktning i yrkeslivet. så att de slipper springa runt med samma idéer, frågor och funderingar till flera olika myndigheter som man hittills har tvingats göra.

”Tappar alla som vill framåt”

– Jag känner ju själv att om jag hade en fråga till komvux och blir hänvisad vidare till högskolan och sen kanske till ett tredje ställe, ja då vet inte jag om jag hade orkat ta mig vidare. Så det funkar inte, då tappar vi alla som vill framåt, säger versamhetssamordnare Sofia Axelsson.

Så nu blir allt samlat på ett ställe då?

– Ja så nu ska du kunna få hjälp med alltihopa här, säger Sofia Axelsson.

Från och med i morgon och varje måndag till torsdag mellan kl 12.00 – 15.30 kan du få hjälp på Kompetensgallerian. Det gäller även företagare som en trappa upp kan få hjälp med kompetensutveckling, eftersom man där kommer att försöka skräddarsy yrkeshögskoleutbildningar i syfte att matcha rätt utbildad arbetskraft med arbetsgivare.

Sänker arbetslösheten

– Om en företagare till exempel behöver en specifik kompetens, kan vi sondera terrängen om det finns fler företag som behöver den kompetensen och i så fall kan vi försöka få till en gemensam yrkeshögskoleutbildning, så arbetskraft och arbetsgivare matchar varandra bättre.

Så tanken är att sänka arbetslösheten?

– Målet är inte att sänka arbetslösheten, men det blir effekten om vi får till den här rörelsen att fler utbildar sig på olika nivåer, så absolut är vi en del av det arbetet, säger utbildningsmäklare Sari Lanninger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.