Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi är riktiga historienördar” – hör personerna bakom berätta om produktionen och se smakprov från en av filmerna. Foto: SVT/Dunker film producitons

Kompisgänget från Flen började med semestervideor – nu har de gjort åtta långfilmer

Publicerad

Intresset för film började smått med semestervideor – nu har gänget i Dunker film gjort åtta långfilmer och den nionde är på gång.

– Det är en dyrbar hobby, säger Torbjörn Hållqvist, manusförfattare.

Den ideella föreningen Dunker film grundades för cirka tio år sedan. Genom åren har flera filmer producerats och samtliga har ett historiskt tema.

– Vi är riktiga historienördar, säger Torbjörn Hållqvist, manusförfattare.

Filmerna som produceras ger ingen ekonomisk vinst utan ses mer som ett fritidsintresse.

– Det är kul! Och så har man något att göra som pensionär, säger Percy Hållqvist, fotograf och redigerare.

För att få ihop filmerna krävs många eldsjälar. Föreningen får bland annat hjälp av historiker och hembygdsföreningar. Intresset för att medverka i produktionerna är stort, både framför och bakom kameran, är stort. Som mest har 70 statister och skådespelare varit på plats för en scen.

– Förr fick vi jaga personer, men nu söker de sig till oss, säger Torbjörn Hållqvist, manusförfattare.

Historiskt morddrama

Produktionsbolagets egna favorit är filmen Karl och Henry. Där möter publiken två drängar som lever i Sörmland under slutet av 1800-talet. Drängarna blir osams med en bonde och konflikten slutar med ett mord på en officer. Därefter tar jakten på drängarna vid.

– Den är fullkomlig, säger Torbjörn Hållqvist.

Nyligen premiärvisades den nya filmen ”I nådens år 1871” i Hälleforsnäs. Till filmen fick produktionsbolaget ett bidrag på 10 000 kronor från Film i Sörmland.

– Det känns häftigt att göra egen film, man blir stolt, säger Percy Hållqivst.

I klippet ovan visas några smakprov från filmen Karl och Henry.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.