Allt fler söker ersättning för vård utomlands. Foto: TT

Kostnaderna för vård utomlands har ökat med flera miljoner

Uppdaterad
Publicerad
Mellan 2016 och 2017 har regionernas och landstingens kostnader för vård utomlands ökat med flera miljoner.

2013 kom lagen som ger patienter rätt att söka ersättning om man vårdats i ett annat EU- eller EES-land. Det har gjort att allt fler söker ersättning för både nödvändig och planerad vård utomlands.

Stockholms läns landstings kostnader för ersättning för EU-vård har nästan fördubblats mellan 2016 och 2017. Kostnaderna har ökat med över 100 miljoner kronor.

Reser oftare inom EU

Andra landsting och regioner vars kostnader har ökat är bland annat Östergötland, Sörmland, Örebro och Västmanland.

– Vi tror att det beror på att svenskar turistar mycket mer i Europa. Man håller sig inom EU. När man väl reser inom EU är man ofta borta längre, då man har längre semester, och då kan man råka ut för en sjukdom. Utöver det ser vi också att allt fler söker ersättning för planerad vård, där syftet med resan är att få vård i ett annat EU- eller EES-land, säger Joachim Westling, områdeschef för Försäkringskassans avdelning för internationell vård.

”Har betalat ut miljonbelopp”

Det senaste halvåret har antalet handläggare på avdelningen fördubblats för att hantera det stora inflödet av ärenden. Särskilt under sommaren har de mycket att göra.

Det ser olika ut när det gäller vad för typ av vård som personer söker ersättning för.

– Det handlar om allt från ganska lätta åkommor, som halsfluss eller öroninflammation som kostar mellan 1 000-2 000 kronor, till behandlingar som kostar betydligt mer än så. Men det finns inget tak. Vi har betalat ut miljonbelopp när det är intensivvård som är väldigt dyr.

Kostnader för utomlandsvård

Visa

Stockholm: 2017: 208,7 miljoner, 2016: 105,9 miljoner

Östergötland: 2017: 15,3 miljoner, 2016: 10,3 miljoner

Sörmland: 2017: 7,6 miljoner, 2016: 5,8 miljoner

Uppsala: 2017: 7,4 miljoner, 2016: 8,8 miljoner

Örebro: 2017: 6,6 miljoner, 2016: 6,4 miljoner

Gävleborg: 2017: 5,8 miljoner, 2016: 9,5 miljoner

Västmanland: 2017: 5,7 miljoner, 2016: 5,4 miljoner

Källa: Respektive landsting/region

Så gör du

Behöver du vård utomlands, men saknar det europeiska sjukförsäkringskortet, kan du när du kommit hem skicka in begäran om ersättning till Försäkringskassan. Myndigheten begär sedan ett yttrande från den region eller det landsting som du tillhör, som får svara på om samma vård hade kunnat ges hemma.

Därefter är det alltså regionen eller landstinget som får betala vårdkostnaderna. Du kan som mest få ersättning som motsvarar samma belopp som vården skulle ha kostat hemma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer