Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka löper störst risk att smittas, och är det för sent att vaccinera sig mot TBE inför sommaren? Hör smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo berätta i klippet ovan. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Kraftigt ras för vaccinering mot TBE under pandemin

Publicerad

Under pandemin har antalet giva vaccindoser mot den fästingburen hjärninflammationen TBE minskat kraftigt. Hos regionen handlar det om en halvering av doser till vuxna.

– Det är svårt att tro att covid-19 inte har spelat roll, säger smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Under perioden januari till maj 2020 gav regionen totalt 2 358 doser mot TBE. Under samma period i år var det 1 737. Och i jämförelse med åren innan dess är det en stor minskning: 2019 gavs 7 245 doser och 2018 knappt lika många. Totalt handlar det om en halvering bland givna doser till vuxna och två tredjedelar färre till barn.

Det är inte bara hos regionen som färre vaccinerat sig mot det fästingburna viruset. Hos Apoteket och Doktor24 handlar det om en minskning med 40 procent.

Pandemin kan ha spelat in

Signar Mäktilao menar att en orsak kan vara att många vaccinerats tidigare år och att det därför finns ett mindre behov nu. Men troligtvis har pandemin haft en effekt.

– Det kan vara en undanträngningseffekt av sjukdom och annat som covid-19 gett upphov till, säger han.

Vad kan färre vaccinationer ge för konsekvenser, och är det för sent för den som inte påbörjat vaccinering inför sommaren? Hör Signar Mäkitalo svara i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.