Det är både de akuta besöken och besöken bland de patienter som har kroniska sjukdomar som har ökat på vårdcentralerna. Foto: TT

Kostnadsfri vårdcentral – då blev besöken 41.000 fler

Publicerad

Förra året gjordes över 41.000 fler besök på vårdcentralerna i Sörmland än året innan. Den kraftiga ökningen beror främst på att det blev gratis att besöka vårdcentralerna för ett år sedan. Men antalet besök på akutmottagningarna har inte minskat.

En av vårdcentralerna som drabbats av ökningen är vårdcentralen Nävertorp i Katrineholm. Här gjordes närmare 4.000 fler besök förra året.

Besöken har ökat till alla personalgrupper, både exempelvis hos läkare, sjuksköterskor och undersköterskor.

Ökad arbetsbelastning

För att möta det ökade söktrycket har flera vårdcentraler fått göra omorganisationer.

– Vi har haft vår lättakut, där vi har avsatt en sjuksköterska och en doktor som har haft till uppgift att ta hand om de mest akuta patienterna, säger Susanna Reinhold, verksamhetschef på vårdcentralen Nävertorp i Katrineholm.

De anställdas scheman har också ändrats och det har blivit mer för personalen att göra.

Mer pengar till primärvården

Susanna Reinhold, verksamhetschef på vårdcentralen Nävertorp i Katrineholm. Foto: SVT

Men man har inte märkt att tillgängligheten för patienterna har försämrats, menar Susanna Reinhold.

För att täcka upp för de minskade inkomsterna när avgiften togs bort på vårdcentralerna har avgifterna på sjukhusen höjts i stället. Men det har inte helt täckt upp för inkomstbortfallet och därför satsar landstinget mer pengar på primärvården.

– Vi brukar kalla det att vi gör en dubbel upp-räkning till vårdcentralerna, jämfört med ett vanligt år. Men sedan är det upp till varje vårdcentral att jobba med att hitta sin personal, säger landstingsråd Mattias Claesson (C).

Inte färre akutbesök

Landstinget har som ambition att flytta mer vård från sjukhusen till primärvården.

Men samtidigt som besöken på vårdcentralerna har ökat har det totala antalet besök på akutmottagningarna inte minskat.

På Mälarsjukhuset och Kullbergska sjukuset minskade antalet besök med några hundra besök förra året, medan de i stället ökade med drygt 1.000 besök på Nyköpings lasarett. Det här ska landstinget nu undersöka för att se vad det beror på.

Antalet besök på vårdcentralerna i Sörmland

2010: 730.467 besök

2011: 760.174 besök

2012: 775.640 besök

2013: 790.599 besök

2014: 803.249 besök

2015: 802.441 besök

2016: 829.213 besök

2017: 870.418 besök

Källa: Landstinget Sörmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.