På över 100 platser kommer fågelentusiaster att speja efter havsörn under lördagen. Foto: TT

Kraftig ökning av örnar i Mälaren och Hjälmaren

Havsörnarna har ökat rejält i runt Mälaren och Hjälmaren sedan år 2000. Och under helgen genomförs en rekordstor räkning i Mellansverige.

Varje år räknas havsörn och kungsörn i ett stort område runt Mälaren och Hjälmaren. I år är den större än någonsin tidigare. Totalt räknas under lördagen örnar i mellan 25 och 30 kommuner i Stockholms, Sörmlands, Västmanlands, Örebro och Uppsala län.

Sten Ullerstad, projektledare.

– Jag tror att vi räknar på 102 platser, från Nynäshamn i öst till Vättern i väst. Det är något fler platser är i fjol och det är största antalet vi haft, säger Sten Ullerstad, projektledare verksam vid fältstationen Rördrommen mellan Eskilstuna och Strängnäs.

Varför är det viktigt att räkna örnarna?

– Av den enkla anledningen att havsörnen är den översta delen av näringspyramiden, precis som du och jag är den översta delen i vår pyramid. Det är en indikator på hur statusen är i miljön.

Ny statistik

Vid räkningen förutsätter man att främst få syn på havsörn, Nordeuropas största rovfågel. Och havsörnarna har ökat kraftigt sedan man började räkna runt millennieskiftet.

– Det är Naturhistoriska riksmuseet som tagit fram statistik över det. I östra Mälaren har vi i dagsläget 30 kända revir. I den västra delen har vi 9-10 revir. Runt millennieskiftet var det 4-5 par per del, säger Ullerstad.

Kopplas till yrkesfisket

Även i Hjälmaren har havsörnarna ökat. År 2000 fanns räknade man till 4-5 par, nu finns där upp emot 10 revir. I hela landet beräknar man att det finns mellan 700 och 750 par, att jämföra med 40-50 par när antalet var som minst i Sverige i början av 1900-talet.

Vad de senaste årens ökning beror på är inte Sten Ullerstad säker på, men gissningsvis har det med yrkesfisket att göra.

– I östra Mälaren, där vi sett den största ökningen, har fisket kommit igång ordentligt igen. Basfödan för havsörnen är fisken som fiskarna slänger tillbaka.

Förra året: 180 havsörnar

Men vid den årligt återkommande räkningen räknas alltså inte bara örnar vid Mälaren och Hjälmaren. Och vid förra årets räkning kom man upp i 180 havsörnar.

Tror du på rekord när ni ska räkna i helgen?

– Blir det bra väder får vi bra siffror. Men det är inte av självändamål vi räknar, det är för att undersöka miljöstatusen, säger Ullerstad.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer