Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här trotsar bilarna vattenmassorna på Carlavägen i Eskilstuna. Foto: SVT

Nästan en månads regn drog in över Sörmland – på tolv timmar

Uppdaterad
Publicerad

Regnet har ställt till det på flera platser i Sörmland. Översvämningar har lett till att vatten har runnit in i fastigheter och flera larm har inkommit till räddningstjänsten. I Sköldinge utanför Katrineholm har det fallit 45,7 millimeter på tolv timmar.

– Under hela augusti brukar det regna ungefär 60 millimeter, det har varit mycket regn på kort tid, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en varning för skyfallsliknande regn. Enligt Fougman kommer regnet att fortsätta under hela dagen.

– När det regnar så här mycket så finns det en risk att dagvattensystemet inte hinner få undan vattnet vilket gör att det kan leda till översvämmade källare, säger hon.

Över 30 larm

Och det har märkts hos Räddningsregionen Mälardalen. Över 30 larm har de fått in.

– Vi hade en hektiskt kväll och natt. Vi har inte haft resurser att åka på allt, vi har fått prioritera, säger vakthavande befäl Stefan Peterson.

Under morgonen har räddningstjänsten bland annat varit på plats på ett gruppboende i Flen där det runnit in vatten i korridor och källare.

– Just nu är det ändå hyfsat lugnt. Men vi får se hur det utvecklar sig under dagen, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.