Skyfall och åskväder på många håll i landet under natten mot söndagen. Foto: Johan Nilsson/TT

Ovädersnatt med stora översvämningar: ”20 millimeter på en timme”

Uppdaterad
Publicerad

Kraftiga skyfall har drabbat stora delar av Götaland och Svealand under lördagskvällen och natten mot söndagen med översvämningar, blixtnedslag och skadade byggnader till följd, rapporterar flera medier. 

– Sannolikt har det kommit mer än vad som uppmätts hittills, säger meteorolog Mattias Lind på SMHI.

SMHI har utfärdat gula varningar för stora delar av södra Sverige för hela helgen.

Kraftiga skyfall har drabbat bland annat Östergötland med översvämningar och bilar som står i djupt vatten, rapporterar Corren.

Regn och åska drog även in över Småland vilket ledde till att flera byggnader drabbades av översvämningar och andra vattenskador, rapporterar Jönköpings Posten. DV skriver att ett blixtnedslag orsakade en brand i ett gammalt träd under lördagskvällen.

”20 millimeter på en timme”

Under natten hade de största mängderna nederbörd kommit i Östergötland, med 57 millimeter i Linköping – Malmslätt och drygt 45 millimeter i Malexander.

– Och även i Uppland. Uppsala fick 20 millimeter på en timme, säger Mattias Lind på SMHI.

-  Men sannolikt har det kommit mer än vad som uppmätts hittills eftersom de lokala stationerna rapporterar först senare under morgonen.

Stört trafiken

I Södermanland har översvämningar stört trafiken på väg 52, rapporterade Katrineholms-Kuriren under natten. Likaså i Uppland har kraftiga skyfall lett till översvämningar och stört trafiken på väg 703, rapporterar UNT

Enligt Mattias Lind sträcker sig skyfallen över inre Götaland, östra Svealand och södra Norrland.

– Skyfallen och åskan bildas av att varm luft ligger över de östra delarna av landet medan svalare luft kommer in över de västra delarna. Däremellan bildas en front där skyfallen och åskan briserar, säger han.

Hur blir vädret under söndagen?

– På många håll blir det tidvis blir fortsatt regn och åska i stora delar av Götaland och Svealand. Det kan även förekomma kraftiga skurar lokalt i Skåne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.