Kraftvärmeverket i Eskilstuna skrotar planerna på att använda vätgas för att minska utsläppen av växthusgaser. Foto: Pressbild

Vätgasprojekt i värmeverket i Eskilstuna stoppas i sista stund

Uppdaterad
Publicerad

Eskilstuna energi och miljö (EEM) hade långt gångna planer på att använda vätgas i kraftvärmeverket för att minska utsläppen av växthusgaser. Nu meddelar bolaget att projektet avbryts sedan beräkningar visar att det blir för dyrt.

Tanken var att en vätgascell skulle installeras i kraftvärmeverket för att minska utsläppen och samtidigt spara energi och naturresurser. Men efter att ha genomfört en rad teoretiska beräkningar har EEM kommit fram till att det skulle bli för dyrt i relation till de vinster den nya tekniken skulle medföra.

– Vi tror på den här tekniken, men vi skulle ha svårt att få det lönsamt. Vi har inte kunnat enas om en affärsmodell med teknikleverantören och det är därför vi avbryter projektet, säger Lotta Lejdberg, affärsområdeschef Energi på EEM.

Enligt Lejdberg har projektet inte kostat EEM annat än de arbetstimmar den egna personalen har lagt ned på utredningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Röken från kraftvärmeverket kan försvinna. Hör Lotta Lejdberg, affärsområdeschef ESEM energi. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.