Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frivårdsinspektören Göran Falk berätta vad som krävs av klienterna för att klara hela resan till ett jobb eller utbildning. Foto: SVT

Krami blir kvar i hela landet – hjälper ex-kriminella att hitta jobb

Publicerad

Verksamheten Krami som hjälper ex-kriminella och missbrukare får fortsätta i sin nuvarande form. Det innebär att de totalt 14 Krami-kontor som finns runt om i landet och som tidigare var nedläggningshotade får vara kvar.

– Vi är jätteglada, säger Göran Falk, frivårdsinspektör på Krami i Eskilstuna.

I samband med reformeringen av Arbetsförmedlingen som sattes igång i och med Januariavtalet 2019 gjorde myndigheten tillsammans med Kriminalvården en utvärdering om Krami.

Den visade att trots goda resultat så nådde verksamheten bara en liten del av Kriminalvårdens klienter, därför ville framför allt Arbetsförmedlingen lägga ner Krami.

Men nu är tongångarna annorlunda. Regeringen tycker att verksamheten är viktig för att minska risken för återfall i kriminalitet och gav förra året både Kriminalvården och Arbetsförmedlingen i uppdrag att utveckla Krami-verksamheten och nå ut till fler av Kriminalvårdens klienter.

– Huvudskälet för en majoritet har varit att kommunen dragit sig ur samarbetet, ofta som en följd av ett ansträngt budgetläge. Även lågt inflöde av klienter har också spelat roll i flera fall, säger Anki Prestberg Ahlström, senior handläggare på Kriminalvården.

Färre kontor

I dag har antalet Krami-kontor minskat från 21 stycken år 2016 till dagens 14. Ett av de låg i Nyköping som försvann förra året, nu finns det endast en verksamhet i hela Sörmland.

– Det är synd. De täckte södra delen av länet och vi i Eskilstuna täcker norra delen, säger Göran Falk.

Ungefär hälften av alla inskrivna varje år får en praktikplats eller en utbildningsplats. Foto: SVT Design

”Blir fler gängkillar”

Förra året fick Krami i Eskilstuna ut 15 av 29 i arbete eller utbildning, Göran tror att behovet av att få hjälp bara kommer att öka med tanke på att allt fler döms.

– Populationen ökar, fängelser bygg ut, fler döms för grova brott. Det blir fler gängkillar i fängelser. Behovet av Krami kommer att finnas kvar, det kanske till och med kommer att öka, säger han.

Här finns Krami:

Borlänge

Eskilstuna

Falkenberg

Gävle

Göteborg

Helsingborg

Kristianstad

Luleå

Malmö

Stockholm

Trollhättan/Vänersborg

Umeå

Västerås

Örebro

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.