Ingegerd Ekström, som själv drabbats av cancer, är aktiv i bröstcancerföreningen i Eskilstuna. Foto: SVT

Hon kräver att åldersgräns för mammografi slopas

Publicerad

Kvinnor som passerat 74 år får inga kallelser till mammografi, trots att var femte kvinna i Sverige som drabbas av cancer är äldre än 74 år. Nu höjs röster för att åldergränsen för mammografi ska slopas.

– Det är väl ingen skillnad om man får cancer när man är 73 eller 75 år, säger Ingegerd Ekström, aktiv i bröstcancerföreningen Aurora i Sörmland.

Kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till regelbundna mammografiundersökningar. Åldersgränsen är en rekommendation från Socialstyrelsen, som landstinget i Sörmland följer. De som är över 74 år kallas inte utan får själva höra av sig till vården.

Får konsekvenser

Det här får stora konsekvenser, menar Ingegerd Ekström.

– Det finns ju tumörer som man inte kan känna själv. Om man inte får mammografi regelbundet så blir det större kostnader för samhället om det blir en stor tumör. Det blir ju ett lidande för den som drabbas, säger Ingegerd Ekström, som själv haft bröstcancer.

2015 upptäcktes 38 nya fall av bröstcancer bland kvinnor i Sörmland som var äldre än 74 år. Siffran har tagits fram ur Socialstyrelsens statistikdatabas för cancer. Året innan var antalet 46.

Ingen ändring

Enligt Fredrik Lundgren (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd kommer landstinget inte att ändra åldersgränsen för mammografi.

– Det är Socialstyrelsen som gör bedömningen där man ställer vinster och kostnader mot varandra och nyttan av det hela. Och det är deras  bedömningen vi lutar oss mot. Vi kommer inte att ändra på det här om inte Socialstyrelsen går ut med nya anvisningar.

Men Ingegerd Ekström hoppas på en ändring av riktlinjerna.

– Det hjälper kanske inte att påverka våra politiker i landstinget utan det är ju på riksnivå man får ta dessa beslut för att få nya nationella riktlinjer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.