Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör röstmeddelandet om Strängnäs från Rawa Majid som använder aliaset Animal i chatten. Polisen har genom röstanalyser och uppgifter från krypterade chattjänster som Encrochat kunnat koppla Rawa Majid till användarnamnet ”Animal”. Foto: Polisen och Fredrik Sandberg/TT

”Kurdiska räven” Rawa Majids hotfulla meddelande: ”Ingen rör Strängnäs”

Uppdaterad
Publicerad

Det stora narkotikabeslaget i Strängnäs kan ha kopplingar till det kriminella nätverket Foxtrot som som leds av Rawa Majid, ”kurdiska räven”.

– Ingen rör Strängnäs. Strängnäs är mitt område, säger en person som enligt polisen är Majid, i ett krypterat ljudmeddelande.

Tungt beväpnad polis slog nyligen till mot i industriområdet Hantverksbyn i Strängnäs. Senare uppgav polisen att över 100 kilo misstänkt narkotika beslagtagits.

Efter razzian häktades en Strängnäsbo misstänkt för grovt narkotikabrott.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Koppling till Strängnäsföretagare

Men polisuppgifter visar även starka kopplingar mellan Rawa Majid och narkotikamarknaden i Strängnäs. 37-åringen från Uppsala tros kontrollera narkotikahandeln i flera svenska städer. Han misstänks också ha del i våldsvågen som sköljt över Stockholmsområdet sedan årsskiftet.

Spåren till Majid går via en företagare i Strängnäs, en man i 30-årsåldern.

I en annan polisutredning beskrivs Strängnäsföretagaren ha en mycket intensiv kontakt med Rawa Majid, både via telefon och krypterade chattar.

”Strängnäs är mitt område”

Vid ett tillfälle i februari förra året skickade företagaren adressen till Strängnäs hantverksby till den person som polisen pekat ur som Rawa Majid. Han skickade i sin tur – ett par månader senare – ett ljudmeddelande riktat till flera personer. Budskapet är hotfullt och går ut på att företagaren och Strängnäs ska lämnas ifred:

”Jag ville bara hälsa att ingen rör Strängnäs. Strängnäs är mitt område och ingen ringer XX (Strängnäsföretagaren /red. anm.) eller YY en gång till. Får jag höra ett enda hot (…) Det här är sista gången jag säger det. Jag kommer smälla varenda trapp. Skjuta varenda huve. Jag njuter av det här. Jag hoppas ni läser nyheterna”.

Sitter häktad

Åklagaren som leder utredningen efter tillslaget i Strängnäs hantverksby vill inte säga om det kan finnas kopplingar till Rawa Majid eller företagaren.

Företagaren sitter sedan december häktad misstänkt för inblandning i grova narkotikabrott i ett fall som nystas upp i Södertälje.

”Kurdiska räven” Rawa Majid gömmer sig utomlands och är internationellt efterlyst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriminella nätverk i Eskilstuna

Mer i ämnet