Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna inifrån det kritiserade slakteriet och när vd Mats Hedlund får tuffa frågor efter avslöjandet i maj. Foto: SVT/AftonbladetVisa alla (3)
Visa alla (3)

Kronfågel: Avvikelsen är allvarlig och den ska vi åtgärda

Uppdaterad
Publicerad

I veckan avslöjade Aftonbladet allvarliga brister i hanteringen av kycklingar på Kronfågel. Kycklingarna skållas levande i hett vatten och tidigare anställda vittnar om djurplågeri.

– Det är en allvarlig avvikelse som vi tar på största allvar, säger Mats Hedlund, vd på Kronfågel.

Kronfågels vd Mats Hedlund säger i Morgonstudion att uppgifterna om djurhanteringen inte kommer som en överraskning för honom.

– Det är inget vi har försökt dölja. Vi har rapporterat efter konstens alla regler till alla myndigheter som är inblandade.

Mats Hedlund säger att det handlar om avvikelser i slaktprocessen, där man efter nedsövning misslyckats med avlivningen vilket gjort att fåglarna ”vid ett antal tillfällen” gått till skållning medan de fortfarande levde.

Enligt Mats Hedlund handlar det om 150 fall bland de 20 miljoner kycklingar som slaktats vid den aktuella anläggningen.

– Men absolut, avvikelsen är allvarlig och den ska vi åtgärda.

”Går för fort”

Robert Aschberg, en av reportrarna som gjort reportaget för Aftonbladet, säger att Kronfågel inte byggt anläggningen utanför Katrineholm med tillräcklig bemanning enligt smittskyddsläkaren i Sörmland, och att det går för fort.

Han menar att Kronfågel inte kan säga att det enbart handlar om 150 kycklingar, det är dessa som har upptäckts.

– Ni har allvarliga brister i er djurhållning skriver Länsstyrelsen i det föreläggande där ni nu ska betala 10 000 kronor per kyckling som upptäcks som inte har varit tillräckligt bedövad, säger Robert Aschberg till Mats Hedlund i studion.

”Pågått under en längre tid”

Enligt reportaget har bristerna pågått under en längre tid och det är svårt att göra oannonserade inspektioner och man får inte ta bilder. Något Mats Hedlund förnekar.

– Vi har agerat på de här avvikelserna när de blev kända och jag tror hur få eller många de än är så är de allvarliga. Men jag tror det är viktigt att sätta perspektiv – klarar vi att slakta 20 miljoner fåglar rätt och har en avvikelse i 150 fall så är det just en avvikelse. Den ska vi ta om hand.

Vad har ni gjort nu?

– Vi upptäckte det här i höstas och satte dit extra kontrollanter för att övervaka att den maskinella utrustningen klara av det här på rätt sätt. Vi har investerat i ny stickutrustning, tyvärr håller vi fortfarande på att kalibrera den. Vi ska komma till rätta med det här så snart som möjligt.

Vet era kunder om det, att djur lider mot sin död?

– Det skulle jag vilja hävda att alla som har en kännedom om livsmedelsindustrin förstår. Länsveterinären säger att fåglarna inte har lidit, de har varit sövda och bedövade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.