Ökad konsumtion av färsk kyckling tros vara en av orsakerna till att fler smittas av campylobacter. Arkivbild. Foto: TT/Cornelius Poppe

Ökad kontroll av kycklingbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten börjar nu rapportera varannan vecka om antalet personer som smittas av campylobacter i Sverige.

Syftet är att se om de åtgärder som ska ha vidtagits av företag inom kycklingbranschen har någon effekt på antalet personer som insjuknar i campylobactinfektion. En av åtgärderna från branschen är förbättrade hygienrutiner i samband med transport och slakt. 

Ovanligt många personer har smittats av campylobacter i Sverige sedan sensommaren 2016, och enligt Folkhälsomyndigheten pekar allt  mot att svenskproducerad färsk kyckling ligger bakom den kraftiga ökningen av antalet insjuknade. 

Campylobacter är en tarmbakterie som finns hos bland annat fåglar. Den kan förorena köttet och då orsaka sjukdom hos den som får i sig bakterien. 

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen. Infektion med campylobacter kan ge mycket svår sjukdom, och insatser behövs för att minska risken att bli smittad av kycklingkött, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT Uppsala i början av februari. 

LÄS MER: Krafttag mot bakterier i kyckling 

Folkhälsomyndigheten kommer att presentera uppdaterade siffror om inhemskt smittade varannan vecka med start vecka 8. 

LÄS MER: Här hittar du statistik över antalet fall av campylobacter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.