Kungakronorna internationellt efterlysta

Uppdaterad
Publicerad

De kungliga begravningsregalier som stals från domkyrkan i Strängnäs på tisdagen har i dag efterlysts internationellt enligt polisen. Vad gärningsmännen tänkte göra med föremålen går bara att spekulera kring.

De stulna begravningsregalierna är nämligen helt omöjliga att sälja, menar Maria Ellior, polisintendent och nationell samordnare för kulturarvsbrott på polisens Nationella operativa avdelning.

– Det blir givetvis ett medialt intresse kring den här typen av föremål. Det visas bilder i medierna. Det går helt enkelt inte att sälja sådana här föremål. Så man kan bara spekulera i vad de har för avsikter, och hur mycket de känner till om de här kronorna.

Kuppen mot domkyrkan

Internationellt larm

Under morgonen gick polisen ut med en internationell efterlysning i Interpols system, bekräftar polisen för SVT. Det kommer göra kronorna ännu svårare att sälja.

– Ja, då är ju polisen på tårna på ett annat sätt även ute i världen, säger Ellior.

Liknande stölder har skett. 2013 stals Johan III:s begravningsregalier ur Västerås domkyrka. Efter ett anonymt tips till polisen hittades de några dagar senare i en sopsäck längs med en landsväg och kunde återbördas till kyrkan.

– Man kan ju hoppas att det sker något liknande i det här fallet, säger Ellior.

Kan vara planerat

Karl IX var son till Gustav Vasa och när han dog 1611 begravdes han i Strängnäs domkyrka. Begravningsregalierna, som förvarats i kyrkan, består av hans krona, ett riksäpple samt den mindre drottningkronan från hans hustru drottning Kristina (den äldre) som dog 1625.

Begravningsregalierna stals ur en larmad och låst säkerhetsmonter i kyrkan.

– Det är bara spekulationer men det låter ju mer som ett planerat dåd än att det skulle vara stundens ingivelse, säger Maria Ellior.

Risk att metallen säljs

Finns det en risk att de kan tänkas förstöra kronorna och sälja metallen?

– Det vill man ju helst inte ens prata om, men allt är ju möjligt.

– Guldvärdet är ingenting jämfört med värdet på själva föremålen om man skulle ha haft möjlighet att sälja dem, säger förundersökningsledare Benny Beutelrock till SVT Nyheter.

Polisen söker efter vittnen och ber allmänheten om att höra av sig. Händelsen rubriceras som grov stöld och gärningsmännen riskerar upp till sex års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet