Kungliga regalier stals från en monter i Domkyrkan i Strängnäs. Foto: Polisen

De stulna kungaregalierna får samma plats i Strängnäs domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Strängnäs domkyrkoförsamling har ansökt om nya säkerhetsmontrar för kungaregalierna som stals vid domkyrkokuppen förra sommaren. Regalierna ska ställas ut i sakristian, precis som före stölden.

– Vi hoppas att regalierna ska vara tillgängliga till sommaren, säger domprost Christofer Lundgren.

De tre begravningsregalierna, värda 65 miljoner kronor, som stals vid domkyrkokuppen i Strängnäs håller på att restaureras och beräknas vara tillbaka i domkyrkan inom en relativt snar framtid.

Domkyrkoförsamlingen har ansökt hos länsstyrelsen om att få beställa nya montrar till föremålen.

Kuppen mot domkyrkan

Högre säkerhet

Föremålen kommer att ställas ut för allmänheten på samma plats i sakristian som före stölden.

– Vi har snäppat upp när det gäller säkerheten och montrarna kommer att vara i den högsta säkerhetsklassen som finns idag. Vi väljer att placera regalierna i sakristian både för att utrymmet passar bäst rent utställningsmässigt och utifrån säkerhetsperspektivet, säger Christofer Lundgren.

Viktigt kulturarv

Vågar ni ha regalierna synliga för allmänheten?

– Absolut, föremålen har ställts ut kontinuerligt sedan 1910 och är en viktig del av vårt gemensamma kulturarv som ska finnas tillgängligt.

Strängnäs domkyrka kommer hålla någon form av återinvigning för allmänheten när kungaregalierna är tillbaka.

– Det ska bli jätteroligt och vi längtar verkligen efter att få tillbaka dem. Att få i ordning montrarna känns definitivt som ett steg i rätt riktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet