Sönderkrossad glasmonter i Strängnäs domkyrka. Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Detta har hänt: Kuppen mot Strängnäs domkyrka

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i sommaren 2018 slår två tjuvar till mot domkyrkan i Strängnäs. De stjäl kungliga begravningsregalier till ett värde av 65 miljoner kronor och flyr med bytet över Mälaren. Här får du hela händelseförloppet – från början till nu.

31 juli 2018 – Tjuvarna slår till

Två maskerade gärningsmän krossar glaset till en monter i Strängnäs domkyrka och stjäl kung Karl IX:s begravningskrona och riksäpple från 1611 samt drottning Kristina av Holstein-Gottorps begravningskrona från 1622. De lämnar platsen via cykel och båt. Kvar i montern blir kungens och drottningens spira samt hennes riksäpple.

12 september 2018 – Misstänkt gärningsman grips

Blodspår i kyrkan leder redan dagen efter kuppen polisen till Åkersberga, där de letar efter den man som i dag kallas 22-åringen. Men mannen är försvunnen i flera veckor innan han till slut dyker upp och kan gripas och senare häktas.

Hösten 2018 – Ytterligare två misstänkta grips

I november anhålls en 46-årig man misstänkt för grov stöld. I början av december grips en 34-årig man misstänkt för grovt häleri. Båda släpps dock efter förhör, men misstankarna mot dem kvarstår. Strängnäs domkyrkoförsamling ska se över säkerheten i kyrkan.

17 januari 2019 – Åklagarna väcker åtal

Den 22-årige mannen åtalas misstänkt för grov stöld. Förundersökningen blir offentig och avlöjar detaljer om utredningen. Till exempel släpps bilder på den trasiga montern i kyrkan, och att polisen hittat en soppåse som kan knytas till 22-åringen vid brottsplatsen.

30 januari 2019 – Rättegången börjar

Rättegången planeras till tre dagar. Den första ägnas bland annat åt en syn av brottsplatsen och flyktvägen. Vittnen berättar om sina iakttagelser i samband med stölden.

5 februari 2019 – De stulna regalierna återfinns

Foto: Polisen

På natten inför rättegångens sista dag hittar en väktare en soptunna med texten ”Bomb” på taket på en parkerad bil i Åkersberga. I soptunnan återfinns det som antas vara de stulna regalierna. Rättegången avbryts och förundersökningen återupptas.

8–12 februari 2019 – Två nya misstänkta häktas

När regalierna återlämnades hittade polisen spår som leder dem till en 24-åring och en 26-åring, båda från Åkersberga. Veckan efter återlämnandet häktas de båda misstänkta för grovt häleri.

14 februari 2019 – Åklagaren presenterar nya bevis

Bilder på de återfunna regalierna blir offentliga och det står klart att de är ordentligt skadade. 22-åringens dna återfanns på två av dem. Dessutom hittades 26-åringens dna på föremålen.

15 februari 2019 – Rättegången återupptas

22-åringen erkänner brott, men vägrar berätta vilka han utfört kuppen tillsammans med. Åklagare Reena Devgun yrkar på sex års fängelse, vilket är maxstraffet för grov stöld.

22 februari 2019 – Domen mot 22-åringen kommer

22-åringen döms till fängelse i fyra år och sex månader för grov stöld och försök till grov stöld.

Våren 2019 – Utredningen fortsätter

Foto: SVT

26-åringen sitter fortsatt häktad. Åklagarnas teori är att han var den andra personen som medverkade i själva stölden inne i domkyrkan.

16 maj 2019 – 26-åringen åtalas för grov stöld alternativt grovt häleri

Åklagarna väcker åtal mot den misstänkta 26-åringen. Nya detaljer om själva stölden blir offentliga, bland annat att tjuvarna fått motorhaveri på Mälaren och fått hjälp iland av privatpersoner. Övriga misstänkta avskrivs från utredningen.

Samtidigt konstaterar domkyrkoförsamlingen i Strängnäs att det dröjer innan de återfunna regalierna kan återbördas till Strängnäs domkyrka.

11 juni 2019 – Domen mot 26-åringen kommer

Attunda tingsrätt offentliggör domen mot 26-åringen. Han döms till tre års fängelse för grov stöld.

2 juli 2019 – Domen överklagas till hovrätten

Försvarsadvokaten Tobias Enochson vill att åtalet ska ogillas. Han menar bland annat att åklagaren inte kunnat bevisa att 26-åringen befann sig på platsen vid brottstillfället. Åklagaren, som också överklagat, vill i sin tur se ett längre fängelsestraff.

9 augusti 2019 – Hovrätten fastställer fängelsestraffet

Den 26-årige man som i tingsrätten dömdes till tre års fängelse för att ha stulit kungliga regalier i Strängnäs domkyrka förra sommaren får sitt straff fastställt av hovrätten.

Juni 2020 – Föremålen kommer tillbaka till domkyrkan

Under vintern och våren har de skadade föremålen restaurerats på hemlig ort. Nu meddelar domprosten Christofer Lundgren att regalierna åter kommer finnas för allmän beskådan i Strängnäs domkyrka, på midsommarafton.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet