I dag åtalas en 26-årig Åkersbergabo som misstänks ha genomfört domkyrkokuppen i Strängnäs tillsammans med den tidigare dömda 22-åringen. Foto: SVT

Nytt åtal i domkyrkokuppen – 26-åring tros ha varit andra tjuven

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avser åklagaren Isabelle Bjursten väcka åtal mot den 26-årige man från Åkersberga som misstänks ha varit den andra tjuven i den spektakulära kuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018.

Två maskerade gärningsmän krossade en monter och stal kungliga begravningsregalier värderade till cirka 65 miljoner kronor. De försvann från brottsplatsen med cykel och båt, men lämnade efter sig spår i form av dna och bloddroppar. En 22-årig Åkersbergabo kunde senare gripas och i februari dömdes han till fyra år och sex månader i fängelse för grov stöld och försök till grov stöld.

Misstänks ha varit den andra tjuven

Men jakten på den andre domkyrkotjuven har fortsatt och nu åtalas alltså en 26-årig man, också han från Åkersberga. Han misstänks ha varit 22-åringens kumpan. Åklagarna har tidigare avslöjat att 26-åringens dna återfanns på stöldgodset när det återfanns i en soptunna i Åkersberga. Enligt Strengnäs Tidning har mannen i förhör erkänt att han varit delaktig i återlämnandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet