Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör SVT:s reporter Otilia Bogen berätta om de misstänkta i domkyrkokuppen i Strängnäs. Foto: SVT

Här är de misstänkta i domkyrkokuppen

Uppdaterad
Publicerad

Är det svårt att hålla reda på vem som är vem av de misstänkta i dramat om de stulna domkyrkoregalierna? Vi hjälper dig att få koll.

De två senaste gripandena, av en 24-åring och en man i 20-årsåldern, skedde i förra veckan efter att de stulna regalierna återfunnits i en soptunna på en parkeringsplats i Åkersberga utanför Stockholm.

– De insatser som polisen har vidtagit har lett till att de har frihetsberövats, men jag vill inte vill gå in på vilken typ av bevisning det handlar om, säger åklagaren Reena Devgun.

Flera av de misstänkta har kopplingar till varandra. Den 24-årige man som i söndags häktades misstänkt för grovt häleri är sedan tidigare åtalad för ett annat brott tillsammans med den 22-åring som redan åtalats för domkyrkostölden. De misstänks nämligen ha begått inbrott i en klädaffär i Vaxholm tillsammans i maj 2018. Den rättegången är dock uppskjuten.

Dömda för grov stöld

I domkyrkoutredningen figurerar också en 34-årig man från Åkersberga. Han misstänks för grov stöld men är inte frihetsberövad för det i nuläget.

I tisdags, samma dag som regalierna återfanns, kom en dom i ett mål där 24-åringen och 34-åringen åtalades för grov stöld. Brottet ska ha begåtts i slutet av september 2018 och stöldgodset var 15 stycken fiberkablar till ett värde av 3,7 miljoner kronor. 

Båda befanns skyldiga och dömdes till 2,5 års fängelse var.

24-åringens inblandning i domkyrkokuppen tros dock sträcka sig till hantering av stöldgodset i efterhand.

– Vi har känt till honom länge. Men misstankarna som berör honom handlar bara om händelserna i Åkersberga i februari i samband med att regalierna återfanns, säger Reena Devgun.

För kabelstölden dömdes även en 26-åring från Åkersberga till 2 år och 3 månaders fängelse. 26-åringen är också misstänkt för inblandning i domkyrkokuppen. Han greps först misstänkt för grov stöld men försattes på fri fot av Eskilstuna tingsrätt. Samma dag häktades och greps han på nytt, nu misstänkt för grovt häleri istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet