En man har häktats misstänkt för grovt häleri. Hör hans försvarsadvokat Åke Broné. Foto: Göran Schmidt, Livrustkammaren/Pontus Stenberg TT

Man häktad misstänkt för grovt häleri

Uppdaterad
Publicerad

En man har under söndagen häktats misstänkt för att vara inblandad i återlämnandet av de stulna domkyrkeregalierna. Samtidigt meddelar Åklagarmyndigheten att ytterligare en man, som greps i lördags, nu är annhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet.

Regalierna stals från Strängnäs domkyrka den 31 juli och återfanns i en soptunna på en parkeringsplats i Åkersberga i tisdags den 5 februari. Då pågick rättegången mot en 22-årig Åkersbergabo som misstänks för själva stölden. Rättegången fick avbrytas och förundersökningen återupptogs. Under söndagen meddelade Åklagarmyndigheten att en man häktats misstänkt för grovt häleri. Han nekar till anklagelserna.

– Vi kommer att överklaga häktningsbeslutet i morgon, säger hans försvarsadvokat Åke Broné efter förhandlingen.

Kuppen mot domkyrkan

Man anhållen

Under lördagen kunde ytterligare en man, som sedan i fredags har varit anhållen i sin frånvaro, gripas.

– Den mannen är anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, alltså delaktighet i själva stölden av regalierna. En framställan om offentlig försvarare för mannen har nu under söndagsmorgonen lämnats in till jourdomstolen som svarar för Strängnäs, säger Reena Devgun.

Förhör ska hållas med mannen så snart som möjligt.

Det här är stöldgodset:

  • Karl IX:s begravningskrona krona i guld
  • Karl IX:s riksäpple i guld
  • Drottning Kristina den äldres krona

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kuppen mot domkyrkan

Mer i ämnet