Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kungliga regalier stals från en monter i Domkyrkan i Strängnäs. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

En anhållen för stölden i domkyrkan i Strängnäs

Uppdaterad
Publicerad

En person har gripits och anhållits misstänkt för stölden av regalier i Strängnäs domkyrka i juli. Inga av de stulna föremålen har påträffats, skriver Åklagarmyndigheten på sin hemsida.

Personen greps och anhölls på onsdagseftermiddagen klockan 13.36. Nu ska utredningen fortsätta med förhör, enligt Åklagarmyndigheten.

Greps i Sverige

Gripandet skedde i Sverige, men de närmare omständigheterna är oklara. Det är också oklart hur starka misstankarna mot personen är.

– Det återstår att se. Åklagaren har till och med lördag på sig att ta ställning till en eventuell häktningsförhandling, säger Robin Simonsson på Åklagarmyndighetens presstjänst. 

Det var den 31 juli som polisen larmades till Strängnäs domkyrka efter en stöld. Då uppgav polisen att två män setts lämna platsen i båt. Polisen uppger till Aftonbladet att båten senare återfanns i Enköping, på andra sidan Mälaren.  

Stöldgodset var delar av Karl IX och Kristina den äldres begravningsregalier från 1611: två kungliga kronor och ett riksäpple.

Fortfarande försvunna

Stöldgodset blev senare internationellt efterlysta, men har ännu inte hittats.

– I och med att vi har en person gripen nu och det ska hållas vidare förhör så hoppas vi kunna utröna var de här föremålen finns, säger Robin Simonsson.

Domkyrkoförsamlingen hoppas att utvecklingen leder till att de stulna föremålen återfinns.

– Det är glädjande att framsteg gjorts i utredningen och vi hoppas att detta kan leda fram till att begravningsregalierna återfinns och återlämnas till domkyrkan, säger Christofer Lundgren, domprost, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet