Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren kommenterar domen i klippet. Foto: SVT

26-åring döms till fängelse i tre år för domkyrkokuppen

Uppdaterad
Publicerad
Regaliekuppen i Strängnäs domkyrka den 31 juli 2018 genomfördes av två män från Åkersberga. Detta enligt Attunda tingsrätt, som i dag dömt en 26-årig man för grov stöld. Han ska ha genomfört stölden tillsammans med den redan dömde 22-åringen.

Påföljden är enligt Attunda tingsrätt kortare än straffvärdet, vilket dels beror på att domstolen beaktar att mannen nyligen dömts till fängelse i flera år för annan brottslighet och dels på att han bidragit till att regalierna kunnat hittas.

Dna starkaste bevisen

Den starkaste bevisningen mot 26-åringen är att hans dna hittats på de stulna föremålen, menar tingsrätten. Mannen själv förnekar brott och menar att hans dna måste ha hamnat på föremålen i samband med att han hanterade dem då han såg till att de kunde återfinnas. Men den här berättelsen anser tingsrätten inte är tillförlitlig, då det saknas bevis och uppgifter som kan styrka den. Det var under en natt i februari som polisen hittade regalierna i en soptunna på ett biltak på en parkering i Åkersberga.

– Vi är inte nöjda med tingsrättens dom och kommer att överklaga till hovrätten. Min klient hävdar att hans dna hamnade på regalierna i samband med att han återlämnade dem, säger 26-åringens advokat Tobias Enochson. 

Efter stölden flydde domkyrkotjuvarna i båt, men drabbades av motorhaveri på Mälaren. Då bogserades de av två privatpersoner till en adress utanför Enköping, vilket privatpersonerna vittnat om i tingsrätten. 26-åringen känner personerna som bodde på adressen, vilket tingsrätten anser styrker att han var en av personerna i båten.

Sista kapitlet i domkyrkokuppen

26-åringen är den andre personen att dömas för domkyrkokuppen. I februari dömdes en 22-årig Åkersbergabo till fyra år och sex månaders fängelse för stölden.

22-åringen har under rättegången sagt att det inte alls var 26-åringen som var med honom i kyrkan den 31 juli, men tingsrätten ger inte mycket för hans vittnesmål eftersom han vägrat säga vem annars det skulle ha varit.

Om domen inte överklagas blir den det sista kapitlet i utredningen om domkyrkokuppen, som det ser ut nu. Övriga misstänkta är avskrivna och några fler utredningar pågår inte.

Stal begravningsregalier för 65 miljoner

Visa

Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningsregalier förvarades i en monter i Strängnäs domkyrka. Den 31 juli 2018 slog två personer sönder montern och stal kungakronorna och ett av riksäpplena. Gärningsmännen försvann från platsen på varsin cykel och lämnade sedan Strängnäs med båt.

En av gärningsmännen skar sig på glaset montern, och blodspår gjorde att polisen snart kunde gripa en 22-årig man som senare dömdes för stölden. Mitt under rättegången återfanns regalierna i en soptunna i Åkersberga. På det återfunna stöldgodset fanns dna-spår som ledde polisen till 26-åringen som misstänks ha genomfört kuppen tillsammans med 22-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kuppen mot domkyrkan i Strängnäs

Mer i ämnet