Kvinna trotsade eldningsförbudet – ska betala närmare 50 000 kronor

Publicerad

En kvinna från Nävekvarn döms till böter för att ha brutit mot sommarens eldningsförbud.

I början av juli eldade kvinnan kartonger och papper på en plats i närheten av sin bostad.

Drygt en månad tidigare, den 21 maj, hade Sörmlandskustens räddningstjänst utfärdat eldningsförbud, på grund av den extrema torkan i skog och mark.

Kände till förbudet

Kvinnan har berättat att hon kände till eldningsförbudet, men menar att hon höll elden under uppsikt och att den var helt släckt innan kvällen.

Eftersom hon morgonen därpå varken kände brandlukt eller såg rök från platsen så åkte hon till jobbet. En timme senarefick hon dock ett samtal från en anhörig och berättade att det brann i terrängen.

Räddningstjänsten larmades och styrkor från Nyköping, Östergötland och Nävekvarns brandvärn skickas ut för att bekämpa branden. Enligt räddningstjänstens sakkunnigutlåtande uppgick det brända området till cirka 50 gånger 70 meter.

Rester av eldning

Kvinnan nekar till brott och menar att branden måste ha uppstått på något annat sätt, men det anser räddningstjänsten är osannolikt. Det med tanke på att brandmännen hittade rester av eldning och gjorde bedömingen att branden, med hänsyn till vindriktningen, startat just på den platsen.

Tingsrätten går på samma linje, och menar att kvinnans agerande varit ”i hög grad oaktsamt” och att hon ”orsakat omfattande skogsskador samt satt andras hälsa och näraliggande byggnader i fara”.

Kvinnan döms att betala 46 400 kronor i böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.