En kvinna i Strängnäs utsattes för mordförsök av sin man. Nu får hon ersättning för sina skador. Foto: TT

Kvinna utsattes för mordförsök – får 200 000 i brottsskadeersättning

Publicerad

En kvinna i Strängnäs utsattes för mordförsök av sin man och fick livshotande skador. Nu får hon ersättning av Brottsoffermyndigheten.

En kvinna som utsattes för ett mordförsök av sin man i januari förra året har ansökt om ersättning hos Brottsoffermyndigheten. Mannen slog henne i huvudet med ett metallrör, och utsatte henne också för flera knivhugg mot kroppen. Det ledde till livshotande skador för kvinnan.

I hovrätten dömdes mannen att betala 145 000 kronor i skadestånd till kvinnan – 135 000 för kränkning och 10 000 för sveda och värk.     

Får ytterligare ersättning

Brottsoffermyndigheten har nu tagit ställning till kvinnans ansökan.

Ersättningen för kränkning blir densamma som rätten dömt ut. Men ersättningen för sveda och värk höjs till 15 000 kronor. Brottsmyndigheten har också gjort en bedömning av de ärr som kvinnan fått till följd av sina skador och ger henne 55 000 kronor i ersättning för dessa.

Inga bestående men

Kvinnan får i nuläget ingen ersättning för stadigvarande men, eftersom en läkare gjort bedömningen att hennes besvär forfarande kan bli bättre på sikt. Hon har dock möjlighet att återkomma med en ny ansökan om ersättning i ett senare läge om hon inte skulle bli bättre.

Sammantaget har Brottsoffermyndigheten beslutat ge kvinnan 203 500 kronor i brottsskadeersättning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.