Förra året valde Eskilstuna kommun att göra en upphandling om skyddade boenden som bland annat rör kvinnor och barn som behöver skydd. I och med att upphandlingen genomförts menar kommunen att det på grund av konkurrensskäl inte håller juridiskt att även ha ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Kvinnojouren Moa om skyddade boenden.
Vid årskiftet går avtalet ut med kvinnojouren efter att ha blivit förlängt med ett år. Det innebär att Moa förlorar sin huvudsakliga finansiering.
Kommunen: Varit tydliga
Kvinnojouren menar att man trott på ännu en förlängning av avtalet, medan kommunen menar att de varit tydliga med att avtalet inte ska fortsätta.
Göran Gredfors (M) är socialnämndens ordförande och han menar att bollen nu ligger hos kvinnojouren om att ta fram ett förslag på en annan typ av avtal.
Även kvinnojouren deltog i upphandlingen förra året, men fick inte uppdraget på grund av att man inte kunde följa alla kriterier som satts upp av kommunen.
– Det föll på att jag som verksamhetschef inte är socionom eller sjuksköterska, säger verksamhetschef Therése Jacobsson.
Moa: Finns andra exempel
Hon menar att det finns exempel på andra kommuner som har både upphandlade boenden och IOP-avtal. Dessutom säger hon att regering och riksdag har en viljeinriktning om att kommuner ska värna om sina kvinnojourer.
Göran Gredfors kallar konflikten en storm i ett vattenglas. Hade det inte varit tveksamheter rent juridiskt så hade kanske IOP-avtalet kunna förlängas.
– Men jag vill inte vara den som bryter mot lagen och får vite från konkurrensverket, säger han.
I klippet berättar Moa hur de drabbas av det uppsagda avtalet. Samtidigt ger socialnämndens ordförande sin syn på saken.