Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Emelie Ravelin berätta varför redan vaccinerade ska ta en till spruta mot HPV. Foto: Heiko Junge/TT/SVT

Kvinnor erbjuds gratis vaccin mot cancervirus – men få tar sprutan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i maj har kvinnor i åldrarna 24–29 år erbjudits gratis vaccin som skyddar mot livmoderhalscancer. Men hittills har bara en tiondel av kvinnorna i Sörmland nappat på erbjudandet.

– Många tror nog att de redan är skyddade, säger Emelie Ravelin, verksamhetsutvecklare på kvinnoklinikerna i Sörmland.

Vaccinet skyddar mot HPV – en virustyp som smittar vid sexuella kontakter och som kan leda till livmoderhalscancer. I en kampanj tillsammans med Karolinska institutet erbjuds alla kvinnor födda mellan 1994 och 1999 vaccinet kostnadsfritt, med syftet att utrota livmoderhalscancer.

8 000 återstår

Sedan starten i mitten av maj har drygt 900 kvinnor vaccinerats, något som Eskilstunakuriren rapporterat om. Antalet utgör omkring 10 procent av målgruppen i Sörmland och nästan 8 000 återstår.

Emelie Ravelin tror att okunskap om både vaccinet och viruset är en av orsakerna till att så pass många inte tagit sin spruta. Hör henne berätta varför det nyare vaccinet är bättre än det tidigare i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.