Foto: SVT

”Kvinnorna och staden” – musikteatern som blir av efter 17 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter 17 års väntan och tre försök är det nu klart att musikföreställningen ”Kvinnorna och staden” blir av. Föreställningen som baserar sig på Kerstin Ekmans böcker har premiär i början av juli i Katrineholm.

– Jag säger skam för den som ger sig, man kan vara begåvad men envishet är det som gör att ett nej är aldrig ett nej, så det känns helt fantastiskt, säger den konstnärliga ledare Marie Selander.

Marie Selander Foto: SVT

Redan 2001 försökte Marie Selander få “Kvinnorna och staden” att bli musikteater i Katrineholm men den stoppades på grund av en förgiftad spelplats. På det andra försöket så saknades finansiering, men på det tredje försöket så gick det hela vägen.

– Den fjärde juli har vi premiär i det gamla Lokstallet här i Katrineholm och det är underbart. Fyra böcker har blivit två timmars föreställning, säger hon.

Lyfter fram kvinnors historia

Föreställningen baserar sig på författaren Kerstin Ekmans fyra romaner “Kvinnor och staden”. Hon lyfter fram kvinnornas historia i en tid där kvinnor var osynliggjorda, man får följa olika kvinnor ur olika epoker från slutet av 1800-talet fram till 1950.

– Normalt sett i en industristad med lokomotiv så skildrar man männens historia men Kerstin Ekman lyfter fram kvinnornas historia. Kvinnorna som alltid funnits där, de som tvättar och är servitriser och gör massor.

Nyanlända har hjälpt till

Musikföreställningen har även varit ett integrationsprojekt, i samarbete med viadidakt arbetsmarknad i Katrineholm har många nyanlända hjälpt till med att tillverka kulisser och sytt alla kläder. 

– Jag vill alltid tänka integration så jag hoppas att de irakiska skräddarna och de somaliska kvinnorna kommer på premiären så att de känner sig delaktiga i det här, säger hon.

Vad vill du att publiken ska ta med sig från föreställningen?

– Jag vill att de ska känna att de blir styrkta när de går härifrån, säger Marie Selander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.