Foto: TT

Läkarförbundet varnar: bristen stor i Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Det är ont om läkare på många svenska vårdcentraler. Värst drabbade är landstingen i Sörmland, Dalarna, Örebro, Blekinge, Gävleborg, och Västerbotten som redan i dag har hög andel otillsatta tjänster.

Bristen på specialistläkare i allmänmedicin kommer att förvärras de kommande åren då andelen som når pensionsåldern ökar kraftigt fram till 2020, visar en enkät från Läkarförbundet med 6600 svarande läkare.

Sörmland utmärker sig i rapporten genom sin låga andel läkare på vårdmottagningarna. Bara 4 procent av vårdmottagningarna har full läkarbemanning i Sörmland, vilket är den i särklass lägsta siffran i landet. Sörmland har även hög andel lediga läkartjänster på vårdcentralerna, i sällskap med en handfull andra landsting.

Rapporten visar på stora skillnader i bemanningen i primärvården. Stockholm har den högsta andelen fullt bemannade vårdcentraler, följda av Uppsala, Östergötland och Västmanland.

Vill se fler ST-läkare i primärvården

Läkarförbundet efterlyser en rad åtgärder, främst fler ST-läkare inom primärvården. ST-läkare är legitimerade läkare som gör sin specialisttjänstgöring.

– För fler ST-läkare behövs en bättre och långsiktig planering av kompetensförsörjningen. Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting behöver bland annat adekvata verktyg för sin planering för att hejda den negativa spiral vi nu hamnat i, säger Ove Andersson, andre vice ordförande i Läkarförbundet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.