Foto: Scanpix

Langning av lotter i påskägget

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara påskskum och dragerade chokladägg som ofta ges bort i påskäggen utan också skraplotter. Men i och med åldersgränsen på att köpa och lösa in lotter så är trissen olaglig för alla under 18.

Förra året skrapade en Katrineholmsbo hem en miljon kronor efter att fått en triss i ett påskägg. Och nöjet av att skrapa en lott finns även bland de yngre.

”Kan förstå att människor tycker vi är fyrkantiga”

Men i och med 18-årsgränsen för lotto så är det olagligt för minderåriga. Åldersgränsen på spel som kom 2010 har bidragit till minskad lottförsäljning men ändå räknas cirka 2,4 miljoner trisslotter säljas i påsk

– Jag kan förstå att människor tycker att vi är fyrkantiga när det gäller åldersgränsen men det har visat sig att det finns en stark koppling mellan hur tidigt man debuterar som spelare och spelproblem, säger Johan Söderkvist på Svenska spel.

Sätter traditionen före

Men Marie Sandblom i Simrishamn sätter traditionen hon själv upplevt med sin mormor före åldersgränsen på skraplotterna.

– Att det skulle vara dåligt för barnen att få vara med och skrapa har jag aldrig ens reflekterat över, säger Marie Sandblom, som skrapar fyra lotter tillsammans med barnen varannan månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.