En 25-årig man åtalades för tre krogbränder i Katrineholm och Nyköping sommaren och hösten 2018. Foto: Polisen/Pontus Stenberg/SVT

Långt fängelsestraff för krogbränder i Nyköping och Katrineholm

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som misstänktes ligga bakom bränderna på Stationsplan, Choys garden och Taco bar sommaren och hösten 2018 har nu dömts till 10 år och 6 månaders fängelse av Nyköpings tingsrätt.

Mannen döms för grov mordbrand gällande Stationsplan i Katrineholm den 13 september samt försök till grov mordbrand på Nyköpingsrestaurangerna Choys garden den 5 juni och Taco bar den 3 juni.

Branden på Stationsplan har genomförts av flera personer, troligtvis tre. Enligt tingsrätten är all bevisning mot 25-åringen indirekt: det finns alltså inget enskilt bevis som knyter honom direkt till brottet. Men en rad olika bevis i form av bland annat vittnesuppgifter, dna-spår och telefonavlyssning gör ändå att tingsrätten anser att det är 25-åringen som är en av gärningspersonerna.

Att brottet bedöms som grovt beror bland annat på att flera personer misshandlades och lämnades kvar i den brinnande byggnaden.

Planerade attentaten

När det gäller bränderna i Nyköping anser tingsrätten att de var både förberedda och planerade. 25-åringen har tagit med sig flaskor med bensin till restaurangerna. Där fanns det också risk att bränderna skulle sprida sig till intilliggande bostäder eller verksamhetslokaler. På Taco bar var det endast tillfälliga omständigheter som gjorde att branden inte blev värre, enligt tingsrätten.

Döms för flera andra brott

Han döms även för misshandel, olaga intrång, ofredande, grov stöld, våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott. Bland annat gjorde han motstånd mot polisen som grep honom i samband med ett inbrott på en byggarbetsplats i maj 2018.

25-åringens advokat, Per Sandell, vill i nuläget inte kommentera domen.

– Jag ska träffa min klient nästa vecka och gå igenom domen med honom. Det är inte helt otroligt att vi kommer överklaga eftersom han dömdes för flera av de allvarligare händelserna.

Hur ser du på det långa fängelsestraffet?

– Vi visste ju vad han riskerade om han dömdes, men jag vill inte kommentera mer innan jag har läst domen ordentligt, säger Per Sandell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krogbränderna i Nyköping och Katrineholm

Mer i ämnet