Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör åklagare Robert Eriksson om åtalet Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Åtal mot 25-åring – misstänks för krogbränderna

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man åtalas nu för krogbränderna i Katrineholm och Nyköping sommaren och hösten 2018. Vid en av bränderna misstänks han ha lämnat kvar skadade människor i det brinnande huset. Han riskerar att dömas för grov mordbrand, försök till grov mordbrand och olaga hot.

Han misstänks ha legat bakom tre bränder: på Choys garden och Taco bar i Nyköping samt Stationsplan i Katrineholm.

Vid branden på Stationsplan i Katrineholm användes bensin som hälldes ut på flera platser i lokalen. Byggnaden brandskadades kraftigt. Där misstänks gärningsmannen också ha misshandlat flera personer i anslutning till branden – och lämnat kvar dem i det brinnande huset. Därför bedöms det brottet som grovt.

Enligt åtalet var gärningsmannen inte ensam, utan i sällskap med andra. Det är dock bara 25-åringen som åtalas.

Molotov-cocktails

Bränderna i Nyköping blev inte fullt utvecklade och i de fallen handlar det därför om försök till grov mordbrand. Båda Nyköpingsbränderna tros ha startat genom att två antända molotov-cocktails placerats i vardera restaurang. Även i dessa fall fanns det risk att människor skulle komma till skada, eftersom restaurangerna var belägna i byggnader där det också fanns bostäder.

Formade handen till pistol

Han åtalas även för olaga hot mot en man i Nyköping. Enligt åklagaren ska 25-åringen ha format sin hand till en pistol och riktat mot mannen. Det ska ha hänt samma dag som branden på Choys garden, den 5 juni 2018.

Tidigare misstänkte polisen även att det fanns kopplingar mellan bränderna och granatattacken mot O'learys i Nyköping. Men den sistnämnda händelsen berörs inte av åtalet. I det fallet satt en 24-årig man häktad misstänkt för brottet, men han släpptes senare och utredningen lades ner.

Då skedde brotten:

Visa

3 juni 2018: Branden på Svenska Taco bar, Nyköping

5 juni 2018: Branden på Choys garden, Nyköping

5 juni 2018: Hot mot en person i Nyköping

13 september 2018: Branden på Stationsplan i Katrineholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krogbränderna i Nyköping och Katrineholm

Mer i ämnet