Skärpt eldningsförbud gäller i Sörmland Foto: TT

Skärpt eldningsförbud i Sörmland

Publicerad

Länsstyrelsen i Sörmland skärper det rådande eldningsförbudet i länet och från och med idag så är det förbjudet att grilla även i privata trädgårdar. Beslutet togs idag på ett samverkansmöte som Länsstyrelsen hade tillsammans med räddningstjänsten från hela länet.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, gick under onsdagen ut med en uppmaning till alla kommuner och länsstyrelser i Sverige att införa totalt eldningsförbud på grund av att brandrisken i Sverige är extremt hög. Under torsdagsförmiddagen höll Länsstyrelsen i Sörmland tillsammans med räddningstjänsten ett gemensamt möte där man kom fram till att skärpa eldningsförbudet.

– Det här är ett beslut som man tagit gemensamt med räddningsstjänsten där man utgått från vad som är lämpligt för sin kommun, säger Marie Strömqvist, kommunikatör på Länsstyrelsen i Sörmland.

Bäst att inte grilla

Det skärpta eldningsförbudet innebär att det är totalt förbjudet med all form av eldning utomhus, även på sin egna trädgård. Enda undantaget är om du har en elgrill.

– Det bästa är att ingen grillar alls nu när vi har de här förutsättningarna, säger Marie Strömqvist.

Hur länge gäller det?

– Det här beslutet gäller från och med idag och tills vidare, säger hon.

Den som bryter mot förbudet riskerar böter.

Detta gäller

Visa

Vid eldningsförbud:

  • gäller restriktioner mot att göra upp eld utomhus.
  • är det endast tillåtet att grilla på egen tomt i för ändamålet framtagna grillar utformade så att det inte finns risk för brandspridning. Som egen tomt räknas gård till bostadsrätt, hyresfastighet och kolonilott. Kontrollera med styrelse eller fastighetsägare vad som gäller för din bostad.
  • är så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar som ger värmeavledning direkt mot marken inte tillåtna. Det gäller även campingkök som arbetar med öppen låga (sprit, gas och bränsletablett).
  • är det förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.
  • kan respektive kommun i enskilda fall besluta om undantag eller skärpning av eldningsförbudet.

Vid eldningsförbud rekommenderas att du:

  • undviker rökning i skog och mark.
  • alltid har tillgång till släckningsmöjligheter när du grillar, och tänk dig för om det blåser mycket.
  • undviker att arbeta med maskiner som kan orsaka gnistor eller överhettning i skog och mark, exempelvis motorsågar, slåtter av vägrenar och kedjor på terränggående maskiner.
  • tänker på att katalysatorn i bilen kan antända torrt gräs när du parkerar i terräng.
  • inte lämnar glas i naturen.

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer