Vid iordningsställda platser för eldning där faran för spridning är låg är det fortfarande okej att grilla och laga mat, uppger räddningstjänsten. Foto: Robin Haldert, TT

Eldningsförbudet skärps i hela Sörmland

Uppdaterad
Publicerad

Under dagen skärps eldningsförbudet med anledning av den extrema torkan. Alla nio kommuner har tillsammans med Länsstyrelsen Södermanland kommit fram till nya restriktioner som ska gälla i hela länet.

Även om Sörmland än så länge är förskonat från skogsbränder råder extremt hög brandrisk i skog och mark.

Från och med i dag den 18 juli skärps därför eldningsförbudet, från att endast gällt engångsgrillar, till att även omfatta fast iordningställda grillplatser runt om i länet. Däremot är det tillåtet att grilla på sin egen tomt, men med vissa begränsningar.

Skogsbränderna sommaren 2018

– Det är okej att grilla på egen tomt om man använder en riktig grill som står på rejäla ben och kommer upp en bra bit från marken, säger Lars Lagebo, räddningschef i Eskilstuna som lägger till att på privata campingplatser gäller markägarens regler.

Samma restriktioner i hela länet

Beslutet som tas under dagen innebär att det blir samma restriktioner i alla Sörmlands nio kommuner. Vanligtvis beslutar varje kommun själv hur man gör, men i och med omständigheterna har man tillsammans med länsstyrelsen tagit ett gemensamt beslut.

De föreskrifter som tagits fram gäller en månad, men kan komma att ändras om vädret skulle bli svalare. Då återgår det till att kommunerna tar enskilda beslut.

Flera som brutit mot förbudet

Det har varit eldningsförbud i Sörmland i flera veckor. Men i Eskilstuna har kommunens telefonväxel och räddningstjänsten fått flera samtal från personer som uppmärksammat att det finns de som struntar i förbudet.

– Senast nu på förmiddagen ringde en kvinna och påtalade att folk grillade i engångsgrillar på en badplats, säger Lars Agebo.

Den som bryter mot eldningsförbudet riskerar böter.

Detta gäller

Vid eldningsförbud:

  • gäller restriktioner mot att göra upp eld utomhus.
  • är det endast tillåtet att grilla på egen tomt i för ändamålet framtagna grillar utformade så att det inte finns risk för brandspridning. Som egen tomt räknas gård till bostadsrätt, hyresfastighet och kolonilott. Kontrollera med styrelse eller fastighetsägare vad som gäller för din bostad.
  • är så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar som ger värmeavledning direkt mot marken inte tillåtna. Det gäller även campingkök som arbetar med öppen låga (sprit, gas och bränsletablett).
  • är det förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.
  • kan respektive kommun i enskilda fall besluta om undantag eller skärpning av eldningsförbudet.

Vid eldningsförbud rekommenderas att du:

  • undviker rökning i skog och mark.
  • alltid har tillgång till släckningsmöjligheter när du grillar, och tänk dig för om det blåser mycket.
  • undviker att arbeta med maskiner som kan orsaka gnistor eller överhettning i skog och mark, exempelvis motorsågar, slåtter av vägrenar och kedjor på terränggående maskiner.
  • tänker på att katalysatorn i bilen kan antända torrt gräs när du parkerar i terräng.
  • inte lämnar glas i naturen.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet