Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Länsstyrelsens svar: Lukt och oljud ingen anledning till skyddsjakt

Publicerad

Det finns i dag cirka 25 000 skarvar utmed havskusten i Sörmland. Förvaltningen av dessa är det länsstyrelsen som ansvarar för, och eventuella beslut om skyddsjakt fattas efter bedömning av varje enskilt fall – den uppmärksammande situationen i Trosa är ett av dessa.

Enligt länsstyrelsens senaste inventering finns i dag ungefär 5 000 häckande skarvpar efter kusten i Sörmland, fördelat på fyra kolonier. Enligt Naturvårdsverket sätt att räkna blir det då runt 25 000 stycken.

Fredad enligt EU-lag

Precis som allt annat vilt är skarven fredad från jakt i grunden, detta enligt lagen artskyddsförordningen. Där är EU:s art- och habitatdirektiv implementerad sedan ett antal år tillbaka.

– Skarven är ju skyddad och det är ett faktum som vi måste förhålla oss till. Det finns etiska och det finns lagliga aspekter som ska beaktas, säger Markus Södling, vilthandläggare på länsstyrelsen i Södermanland.

Färskt exempel från Gävle

Undantag från artskyddsförordningen kan göras och tillstånd om skyddsjakt eller andra åtgärder delas ut.

I exempelvis Gävleborg finns ett färskt beslut från länsstyrelsen om att få utföra störningsåtgärder vid en nyligen etablerad koloni i centrala Gävle, där de boende i närheten menar att fåglarna utgör en sanitär olägenhet som påverkar värdet på bostäderna. Frågan är om något liknande nu kan bli aktuellt i Trosa.

– Det beror ju på ansökan som kommer in. Vi läser ju kontinuerligt alla domar som blir på sådant här, säger Markus Södling.

De boende som jag pratat med är upprörda över hur olika länsstyrelser kan tolka den här lagen olika. Har du förståelse för det?

– Nej, vi tolkar ju varje enskilt fall mot samma lagtext. Hur andra länsstyrelsen tolkar sina ansökningar, det kan jag inte uttala mig om, säger Markus Södling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.