Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kerstine Dalgren har fått den växande skarvkolonin som ny granne – följ med och se i videon. Foto: SVT

Skarvarna i Trosa sprider sig – närmar sig bebyggelse: ”Skitlukt”

Publicerad

Boende i de södra delarna av Trosa kommun slår nu larm efter att tusentals skarvar byggt bo längs kustlinjen i närheten av Lagnöviken. Döende träd, oljud och stinkande fågelbajs gör nu att invånarna vädjar till länsstyrelsen om åtgärder.

Skarvarna i Trosa har varit en följetong och SVT Nyheter Sörmland har tidigare bland annat rapporterat om ön Snöholmen som förvandlats till en skarvkoloni. Under fjolåret och under mars och april i år tycks skarvarnas häckningsplatser ha spritt sig till fastlandet.

– Jag är ju bekymrad och har en stor förståelse för hur de boende känner sig, säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Portnoff (M).

Skyddsjakt i omgångar

Trosa kommun har påtalat det som ett problem för länsstyrelsen och har i omgångar beviljats skyddsjakt. Så sent som i slutet av maj gavs det tillstånd att skjuta 500 stycken.

Kommunalrådet Portnoff var för ett par veckor sedan på plats vid det aktuella området, i anslutning till Trosa golfklubb, och vill se ytterligare åtgärder.

– 500 stycken verkar vara ett otillräckligt beslut, säger Daniel Portnoff.

I klippet: Följ med in i Kerstines trädgård där hon fått skarvkolonin som ny granne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.