Foto: SVT

Länsstyrelsen ska få färre ensamkommande att försvinna

Publicerad

Varje år försvinner flera ensamkommande barn i Sörmland. Många av dem väljer att leva som papperslösa, därför har nu Länsstyrelsen fått i uppdrag att ta fram rutiner för hur man ska förebygga att fler väljer att försvinna.

Enligt Migrationsverket så finns det sen 2010 mellan 10 000 och 35 000 papperslösa i Sverige. Och antalet har ökat, idag räknar man med att det är 20 000 till 50 000 tusen personer som lever gömda, men mörkertalet är högt.

En del av den här gruppen är ensamkommande ungdomar och barn som fått utvisningsbeslut men som valt att hålla sig undan. Till 2021 räknar Migrationsverket att ytterligare 41 000 personer papperslösa personer kommer att befinna sig i landet.

Risk för försvinnande när ungdomen blir myndig

Länsstyrelsen har under 2018 fått uppdraget att att ta fram regionala rutiner för hur man ska förebygga så att fler ensamkommande ungdomar och barn inte försvinner.

– Vi har gjort ett antal checklistor, vad ska man tänka på vid ankomstskedet, när ungdomen fyller 18 eller precis innan 18-årsdagen eller när man flyttar någon från ett boende till något annat, säger Ingvor Ekinge, integrationssamordnare på Länsstyrelsen i Sörmland.

Ska minska risken

En arbetsgrupp bestående av personal från länsstyrelsen, polis, Migrationsverket och socialtjänsten har alltså tillsammans tagit fram en arbetsmodell för att minska risken för försvinnanden.

– Tanken är att alla ska veta vem som gör vad, till exempel i vilket läget man tar kontakt med gode mannen och socialtjänsten, säger hon.

Enligt Länsstyrelsen hade 1829 barn registrerats som avvikna i Migrationsverkets statistik från 2013 till och med maj 2016. Av dessa var 67 personer asylsökande barn försvunna i Sörmland. Majoriteten av dem kommer ifrån Afghanistan, Marocko och Somalia.

Invgor Ekinge menar att nyckeln till att minska försvinnandet ligger i kommunikationen.

–  Det måste fungera mellan den boende, personalen och alla inblandade, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer